tiistai 13. huhtikuuta 2010

TOKOilua Tuijan Koirakoulussa

Aloitettiin tänään Mannan kanssa ihan ex'tempore uusi harrastus, nimittäin tottelevaisuuskoulutus eli TOKO. Selailin tänään aamupäivästä mahdollisia alkavia kursseja ja sieltä yksi kiinnostava löytyikin. Kaiken sattuman kaupalla kurssi nuorille/aloitteleville alkaisi tämän päivän puolella. Pikainen miettiminen, että lähdenkö mukaan, kun oli vielä yksi paikka jäljellä. No mehän lähdettiin! :)

Kurssin järjestää Tuijan koirakoulu ja kouluttaja Tuija Sere toimii ylituomarina tottelevaisuuskoulutuksessa, joten kuulosti hyvälle. Koirakkoja per kurssi on vain 5. Toisin kuin alku vuodesta olleessa eri järjestäjän vetämällä peruskurssilla koirakkoja oli parhaillaan yli kymmenen ja eipä siinä sitten paljon ohjausta saanut.

Lisähaastetta tämän päivän kurssin alkamiseen toi se, että auto on huollossa ja paikalle täytyi siis päästä muilla avuin. Kyytiä en kaverilta saanut niin vaihtoehdoksi tuli paikallisbussit. "Mutta eihän Manna ole ollut ikinä linja-autossa" ajattelin, mutta Manna käyttäytyi todella hienosti! Taisi pieni olla aika peloissaan ja istui taikka makasi ihan mun jalkojen vieressä. Uskalsi hienosti itse hypätä bussista alas.

Olimme ensimmäisiä paikalla koirakoululla ja odoteltiin sitten Mannan kanssa ohjaajan saapumista. Ohjaaja avasi oven ja alkoi heti jutella ja tutustua Mannaan. Kävi ilmi, että muut koirat ovat olleet jo aiemmin hänen kursseillaan niin olivat Tuijalle tuttuja. Tuli tosi hieno ja kunnioittava fiilis kouluttajaa kohtaa, kun huomasi Mannan olevan hieman säikky vieraita kohtaan niin otti herkkuja ja antoi pikkuhiljaa tulla luo ja kehui kauheasti.

Heti kun sisään tuli muita koiria Manna alkoi haukkumaan niin ohjaaja kiinnitti uudelleen Mannan huomion ja heitteli sille namipaloja. Kertoi samalla mulle, että Mannan haukkuminen on selkeästi sellaista pelkohaukuntaa ja kyseli olenko käyttänyt naksutinta koulutuksessa. Kun kerroin, että en pahemmin, mutta sellainen löytyy niin hän opetti siinä tunnin alussa mulle ja Mannalle ihan erikseen siinä tunnin alussa kuinka koiran saa ehdollistettua naksuttimeen ja sen avulla on sitten hyvä treenata katsekontaktia ja muiden koirien kanssa oloa. Että ulkona ihan lenkeilläkin niin ensin todella kaukaa naksautetaan ja palkataan.

1. tunti

- luoksepäästävyys, vieraan lähestyminen ja kosketus
-leikillä palkkaaminen
-perusasento ja seuraamisen alkeet

Koska emme olleet ennen olleet hänen kursseillaan ja kerroin, että emme ole aiemmin tokoa harrastaneet laittoi hän meidän viimeiksi ja pyysi minua seuraamaan mitä tekee muiden koirakkojen kanssa. Ensin kävimme läpi perusasentoa, jonka hän sitten meidän kohdalla opetti alusta alkaen ja kehui, että meni jo hyvin ensikertalaiseksi. Kunhan paikka vielä haetaan täsmälleen oikeaksi.

Perusasennossa Tuija tuli koskettelemaan jokaista koiraa ja Mannakin antoi hienosti koskea, kun syötin samalla herkkuja ja kehuin kovasti.

Loppuajasta harjoittelimme ensin omatoimisesti perusasentoa ja seuraamisen alkeita ja Tuija kävi läpi jokaisen koirakon. Koska olimme viimeisiä Manna ei jaksanut enää meidän vuoron tultua treenata ja kouluttaja heti sanoikin, että Manna taitaa olla puhki, kun on ollut paljon uusia asioita ja tilanteita. Lopuksi kehotti kaikkia leikkimään koiransa kanssa. Oli Mannan lempilelu Ankka mukana ja sen kanssa sitten leikittiin ja lopuksi kun koitin tehdä temppuja teki Manna kaikki ensimmäisellä ja "kuole"-käskykin tehosi erinomaisesti! Kouluttajakin huomasi ja sanoi, että "katsokaa kun Manna tekee hienosti temppuja".

Jäi kyllä ensimmäisestä kerrasta ehdottomasti todella hyvä fiilis, kun saatiin niin paljon ohjausta. Nyt on hyvä treenailla viikko perusasentoa, perusasennosta seuraamista ja tuota naksuinta. :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Olemme myös olleet tällä viikolla ensimmäisen kerran Tuijan Koirakoulussa (pentukurssilla) ja ihan sama vaikutelma, että Tuija Sere on todella asiantunteva ja mukava kouluttaja.