torstai 28. huhtikuuta 2011

Nemin pentukurssi alkoi

Tänään alkoi Elina Jänesniemen vetämä pentukurssi Hitti-areenalla. Kuinka paljon me tehtiinkään jo heti ensimmäisellä tunnilla! :) Tuolla tullaan varmasti oppimaan paljon. Kurssilla on 4 koirakkoa joista paikalla oli tänään meidän lisäksemme kaksi. 5kk bortsu omistajansa kanssa, sekä toinen koira omistajineen minkä rotua ja ikää en tiedä.

Ensin opeteltiin tavallisen esteen hyppäämistä (rimat toki maassa). Aluksi opetettiin kutsumalla, jonka jälkeen lähettämällä sekä myös kuljettamalla. Elina painotti, että kaikki jutut mitä tehdään pitää aina muistaa opettaa koiralle molemmilta puolilta. Näistä kaikista Nemi suoriutui hienosti ja teimmekin ko. harjoituksia itsenäisesti Elinan ohjatessa muita koirakkoja.


kuva täältä
 Tunnin aiheena oli myös putki sekä putki+hyppy yhdistelmä. Nämä molemmat menivät hienosti Tuo koira on kyllä niin herkkuvoittoinen kuin olla ja voi. Pitänee yrittää kuitenkin opettaa myös lelupalkkaan hiljalleen.

Putken ja hyppyesteen ohella opettelimme heti alkuun kontaktin, jonka saimme myös kotiläksyksi. Meillä se meni todella upeasti. Nemi hokasi nopeasti mistä on kyse. Nyt pitää vain treenailla joka päivä muutaman kerran. Jotta päästään treenaamaan joskus kontaktiesteitäkin kokonaisuudessaan. Mitä nuorena alkaa sen vanhana taitaa.

Nemi päätti myös nostaa kurssinsa hintaa tekemällä viimeisen 5 minuutin aikana ison hädän yht'äkkiä halliin... !! Sakkomaksuna siis tuo 10€. No tästä oppineena ensi kerralla käydään ulkona kurssinkin aikana ja koitan pitää huolta, että pissit ja kakkit olisi hoidettu hiljattain ennen tuntia.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Pääsiäinen oli ja meni

Pääsiäinen kului varsin koiramaisissa merkeissä. Perjantai oltiin ihan kotosalla, mutta lauantaina pakkasin koirat autoon ja lähdin mökille viettämään ihanaa aurinkoista päivää. Koirat saivat olla vapaana monta tuntia pihamaalla eivätkä onneksi pahemmin lähteneet juoksentelemaan (siis Manna ei lähtenyt) autojen perään.

Manna tarkkailee ympäristöään


Isän kanssa tehtiin siinä puuhommia ja tytöillä oli tarkka pesti, kun piti vahtia mitä se äiti oikein touhuaa. Meinasi Mannakin uteliaan kuononsa kanssa saada halosta osuman, kun niitä heiteltiin pinoihin.


Nemilla taasen tekemistä riitti koko päiväksi, kun otin pakkasesta mukaan Suvilta syksyllä saadut hirven luut. Molemmille siis oman luun... Noh arvata saattaa kumpi niitä luita rahtasi pitkin mökin pihaa. :D


Sunnuntain lähdin heti aamusta hallille katsomaan pääsiäiskisoja ja nappasin mukaan kaksi tulevaa malin omistajaa. Olivat oikein innoissaan kun pääsivät katselemaan meidän hienoa hallia ja muutamaa maliakin mitkä maxeihin osallistui.

Kerrankin olin kokonaan ilman koiria paikalla ja sain kuviakin otettua Millasta sekä pienestä Elmo-herrasta.

Maanantaina aamulla kävin 2h puistoilemassa ja sieltä suunnistettiin taas hallille katsomaan 1lk ratoja missä kisasi myös Tarun merlen sisko Gritt. Oli kiva nähdä toinenkin turbo-orava.

Ilmat ovat koko pääsiäisen suosineet, että on ollut ihana ulkoilla ja koiratkin ovat saaneet kunnolla liikuntaa, kun emäntä on jaksanut raahautua lenkeille useammin. Eilen oli kyllä varsinainen kohokohta, kun Taru yks kaks soitti ja kysyi piknikille juuri kun olin tyttöjen kanssa lähtenyt lenkille.

No tottakai oltiin heti valmiina. Tarun luota pojat messiin ja lähdettiin kohti kupittaan puistoa. Kaikki koirat olivat niin hienosti. Pidettiin haukkuja siis vapaana eivätkä mihinkään yrittäneet lähteä karkuteille vaan nauttivat auringosta ja hyvästä seurasta.

"Oli kivaa" tuumaa Nemi

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Jätski

Lähdin Nemin kanssa hieman ennen kuutta katselemaan hieman kaupunki elämää, kun ilmatkin olivat niin suotuisat. :) Hieman ensin jännitti ihmiset sekä kävelykadulla olleet vaalipisteiden ilmapallot. Ensin kävin torilla jätskillä ja Nemi tarkkaili ympärillä olevaa ihmis hyörinää, mutta rauhottui lopulta istumaan sekä makoilemaan.

KEVÄT!



Myös hansakorttelissa oli sisällä jotain extra-häppeninkiä sillä siellä oli paljon erilaisia myyjiä, joten ihmisiä riitti, vaikka kauppa-aika loppuikin puolen tunnin sisällä saapumisestamme. Siellä menin myös istuskelemaan, jotta Nemi sai tutkisella ihmisiä rauhassa.

Aamupäivällä käytiin Kaarinan Koirakeskuksen järjestämässä match showssa ja Nemi oli upeasti sinisten 1. sekä BIS 5/8!!!  Olin niin ylpeä mun pikku tytöstä.

sinisten 1 palkintojensa kera

Kevän on edennyt hurjaa vauhtia ja lähdinkin vielä seitsemän jälkeen nauttimaan ilta-auringosta molempien koirien kanssa joen varteen. Soitin siinä kävellessä vielä kaverille, että lähtisikö mukaan ja kyllä lähti kera mitteli Onnin. :)  On niin ihana, kun voi iltasellakin mennä lenkille ja valoa sekä aurinkoa riittää! Löytyi tuossa jo viikko sitten ensimmäiset leskenlehdetkin, mutta vasta tänään sain otettua niistä kuvan.

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Mätsäri menestystä ja vatsatautia

Keskiviikkona oli Kupittaalla vuoden ensimmäinen mätsäri ja sinne piti tietenkin molempien tyttöjen kanssa lähteä juoksujalkaa treenailemaan.

Molempien ryhmässä koirakoira oli hieman reilu 40, joten yksin ei tarvinnut kehässä juosta. Ennen pentukehää ko. kehässä oli lapsi&koira-kehä, joten Manna ehti ensin suorittaa kehänsä loppuun kokonaisuudessaan.

Pari arvostelussa Mannan kanssa oli chihuahua, joka nappasi punaisen nauhan. Sinisten kehässä oli yhteensä noin 20 koiraa, joista tuomari valitsi jatkoon 10. Meidän tuomari nappasi kolmanteja jatkoon ja olin jo ihan ratketa liitoksistani. :) Hieno Manna! Manna juoksi ja seisoi kehässä todella kauniisti.

Kun me kaikki kymmenen koirakkoa olimme juosseet ympäri kehän pari kertaa kävi tuomari moikkaamassa jokaista koiraa maasta käsin. Arvasin, että tässä kohtaa me tipumme kisasta, koska Manna on pidättyväinen vieraita kohtaan ja väistää, jos ne tulevat lähelle käpälöimään. Kaiken kaikkiaan päivä sujui kuitenkin Mannan osalta hienosti, joten ei tuo hyppysistä karannut sijoituskaan jäänyt harmittamaan.

Tämän jälkeen oli aika pian Nemin vuoro astella estradille ja onneksi tyttö olikin siihen mennessä jo hieman rauhoittunut, että muisti miten kuuluu nätisti seistä paikoillaan ja kulkea hihnassa. :) Pariksi osui joku iso kokoinen koira en tunnistanut rotua. Meidät lähetettiin siniseen kehään jatkamaan. Pöydällä Nemillä oli pienoista väistämistä mitä ei ennen ole ollut, joten nyt vain lisätreeniä!

Nemin sinisten kehässä oli niin ikään se 20 koiraa ja tuomari valitsi suoraan neljä jatkoon pääsevää koiraa. Ja MEIDÄT valittiin siihen palkittavien joukkoon kolmantena, vaikka luulin, ettei tuomari edes näe meitä, kun oltiin ison tanskandoggi pennun takana melkein piilossa. Siinä oli sitten emännällä jo tyhmä hymy taas herkässä, kun oltiin päästy oikein palkinnoille.

Kotiin päästyä molemmat koirat olivat aivan raatoina. :)

Hain keskiviikkona myös apteekista tilaamani korvavahan, kota olen nyt laittanut Nemin korviin sinitarrapainojen sijaan. Liimaukset otin pois viikko sitten, kun tuntui, että niiden kanssa lähtee vain kaikki karvat. Eikä se auta, jos korvat ovat kauniisti taittuneet, mutta niissä ei ole lainkaan karvoja. Mannalla käytin tätä vahaa pienenä, kuten myös painoja ja liimauksia ja nyt on hyvät korvat.

Korvavahaa uskaltaa taas käyttää, kun pakkaset ovat hellittäneet eikä tarvitse pelätä glyserolin kylmennymistä.



Eilen oli tarkoitus lähteä illalla ATT:n epävirallisiin agilitykisoihin, mutta itselläni venähti reissu kotipuolessa pitkäksi ja kotona sitten kuulinkin Mannan vatsan olleen kuralla jo aiemmin päivällä ja sitä on jatkunut koko päivän.

Aamuinen herätys ei ollut mitenkään mieluisa, kun Manna oli ripuloinut meidän vaalealle sohvalle ja Nemi omana urotyönään päättänyt suolestaa tyynyn täytteistään pitkin olohuonetta... huoh. Kani oli sentään tällä kertaa ollut kiltisti.

Käytiin tänään Ikeassa lihapullilla ja matkaan tarttui KC palstalla trendiksi muodostuneet peppunaulakot! :D Näille siis vain keksimään paikkaa.



Ai niin! Eilen oli illalla tullut tieto, että päästiin Nemin kanssa Elina Jänesniemen järjestämälle agilityn alkeiskurssille mikä alkaa tämän kuun lopulla. Sieltä saadaa varmasti paljon vinkkiä ja oppia molempien koirien ohjaamiseen.

Näin kevään korvalla mätsäreitäkin alkaa olla enemmän nimittäin huomenna, ylihuomenna ja ensi viikon tiistaina on mätsärit tässä turun lähettyvillä. Saas nähdä mihin osallistutaan. Lisäksi sunnuntaina mennään Mannan kanssa päivän ohjauskurssille, missä käydään läpi erilaisia putkikulmia. Toivottavasti Mannan vatsa olisi normalisoitunut jo siihen mennessä.


tiistai 12. huhtikuuta 2011

Viimeinen kerta alkeiskurssilla ja oli tosi kivaa! :)


Juoksujen jälkeen Manna on nyt palautunut aiempaan treenivireeseensä ja meno oli eilen hienoa eikä ilmennyt mitään ylimääräisiä rähinöitä ja pöhinöitä. Sen huomasi, että tyttö alkoi selvästi innostua radasta, kun alettiin, jo emäntääkin komentamaan. :)

torstai 7. huhtikuuta 2011

Näytelmiä, agilitya ja kouluttautumista


Hengissä ollaan! Mikäli sitä ehditte jo epäillä, kun päivityksiä ei ole näkynyt eikä kuulunut.

Paljon on taas tehty tänä aikana, kun en ole ollut linjoilla. Pitää ottaa ihan kalenteri kauniiseen käteen, jotta muista kirjata kaiken ylös! :)

Edellisviikonloppu meni pitkälti Paimiossa, jossa järjestettiin Lännen-shelttiyhdistyksen toimesta tämän vuotinen Shetlanninlammaskoirien pääerikoisnäyttely, missä olin lauantaina ja sunnuntaina talkoo hommissa, mutta ehdin sunnuntaina pyörähtämään kehässäkin kakaran kanssa.

Lauantaina laitettiin ensin näyttelypaikkaa kuntoon ja vaikka siinä useampi tunti menikin täytyy sanoa, että tyytyväisiä saatiin olla. Ankeasta salibandy hallista kuoriutui mitä parhain koiranäyttelytila. Illalla kotiin vielä viimeiset unet ennen Nemin näyttelydebyyttia.

Sunnuntaina menin paikalle jo yhdeksäksi. Talkooväki sai laittaa koirat onneksi erilliseen huoneesseen tiloihin mihin muulla näyttelyväellä ei ollut pääsyä. Kyllä talkooväen koirat olivatkin reippaita. Nemi ressukin oli häkissä melkein 12h mitä nyt välillä käytiin pissalla ja kehässä pyärähdettiin. Suurimmanosan ajasta taisi kuitenkin onneksi nukkua.

Nemin ryhmässä 7-9kk pennut oli yhteensä 11 narttua. Nemi oli todella kauniisti ja kulki kehässä hienosit. Ei hyppinyt eikä pomppinut, vaikka tilanne olikin uusi. Pöydällä tuomari hieman jänskätti, mutta tutkiminen kuitenkin onnistui. Sen verta taisi suuri ihmis/koiramäärä jännittää, että painojen kanssa ko. viikon alhaalla pysyneet korvat pongahtivat heti pystyyn ja olivatkin oikein täpäkästi pystyssä koko päivän...

©Sirpa Saari

Pystyistä korvista huolimatta arvostelu oli mitä mahtavin! Manna ei ole saanut kertaakaan noin ylistävää arvostelua:

Paimio Erikoisnäyttely 27.03.2001

Tuomari: Pirjo Aaltonen

Sijoitus: PEN ei sij.

"Kookas, vielä mitoissa pysyvä narttupentu, joka ei saa kasvaa enää. Hyvin rakentunut. Hyvä pään pituus ja kiila. Kauniit tummat silmät. Pystyt korvat. Sopiva rungon pituus. Hyvin kulmautunut. Oikeanlainen karvapeite. Hyvä ylälinja ja hyvin kannettu häntä. Liikkuu hyvällä askeleella, hyvät liikkeet edestä ja takaa".



Tuomari mittasi Nemin ja iloksi voi todeta, että taitaa se sen alle 38cm olla, koska mitan alle meni. Tosin en siinä alkanut sen tarkempaa katsomaan mittasiko tuomari juuri sään päältä. Näyttelypäivä venyi pitkälle iltaan ja viimeiset kehät olivat muistaakseni seitsemän paikkeilla minkä jälkeen talkooväki jäi vielä siivoamaan paikan - varmasti siistimpään kuntoon kuin mitä ne olivat!!Pikku-Nemikin pääsi siis viimein kotiin nukkumaan pitkän päivän jälkeen. :) Ai niin ja pitihän reippaalle tytölle ostaa pieni lahja, kun jaksoi odottaa koko päivän häkissä:

Irene Vinhan tekemä kaulapanta (hänellä oli myyntikoju erkkarissa)
Viime viikko meni aika koiravapaissa merkeissä. Tiistaina tuli tytöille iltasella kaksi koirakaveria ja käytiin metsässä kävelemässä, mutta muuten osaltani aika koiravapaa viikonloppu. Tietoa koirista kyllä tuli sitäkin enemmän, koska viime lauantaina lähti Skodan keula kohti Helsinkiä ja kasvattajanperuskurssia!






Tarun nappasin kyytiin Salosta ja siitä matka taittuikin kahden koiraihmisen kesken todella nopeasti. Kurssi järjestettiin Hotelli Rantapuistossa vuosaaressa. Paikalla oli yli 100 kurssilaista ja asioita opittiin niin koiran jalostuksesta, pentujenhoidosta, kuin koiran kaupan perusteistakin. Yösijan tarjosi Tarun sisko - Iso kiitos siis Jonnalle! Sunnuntaiaamuna kun lähdimme taas kohti kurssipaikkaa päätti puhelimen navigaattori ohjata meitä 5km harhaan, kunnes ilmoitti "tee laillinen U-käännös" siis ihan yht'äkkiä! Onneksi kuitenkin löydettiin takaisin kartalle ja paikallekin ehdittiin.

Kasvattajakansio sekä eväitä pitkää päivää varten


Kyllä se on aito. ;)
Ja kyllähän siinä niin kävi, että molemmat päästiin läpi- vaikkakin rimaa hipoen. :) Oli aika kinkkisiä kysymyksiä. Kotimatka meni jännittäessä lahoaako auto alle (oli siis reilun pelin hengessä alkanut perjantai-iltana kauppojen jo sulkeuduttua piippaamaan varoitusta jarrunesteen vähyydestä). Kivihovin huoltomasemalle saimme ajella hermojakiristän "PIIP....PIIP...PIIP" hälytyksen sarjoissa. Onneksi hyvinvarusteltu huoltoasema tarjosi avun ja sain ostettua jarrunestessä ja nopean huollon jälkeen kotimatka sujui hiljaisuudessa niin auton kuin ihmistenkin osalta. Taidettiin molemmat olla tosi väsyneitä pitkän asiapainotteisen viikonlopun jäljiltä.

Tämän viikon maanantaina Manna pääsi vihdoin agilityyn ja kertauskerta kun oli kyseessä niin paikalla oli vain 3 koirakkoa meidän lisäksemme. Oli siis melkeinpä yksityiskoulutusta 1,5h kun ehdittiin tehdä niin paljon ohjatusti kukin vuorollaan. Ohjaajakin totesi, että huomasi selvästi Mannalla olevan vielä juoksujen jälkihumua, kun korvia ei ollut ollenkaan ja maahan lentäneet herkut olisivat olleet paljon mielenkiintoisempia. Sai välillä oikein huudella Mannaa, että sain sen tulemaan treenaamaan. :)

Mannalta oli aiemmin jäänyt väliin kerrat missä harjoiteltiin keinu, okseri ja rengas estettä. Regas ja okseri menivät Mannalta kuin vettä vain ja keinullekin mentiin vauhdilla useampi kerta kunnes loppukolahdus oli vähän äänekkäämpi minkä jälkeen Manna selvästi varovaisemmin tuli keinulle. Todettiin myös, että kevyen koiran kanssa meidän ei kannata opetella keinussa 2on2off tekniikkaa vaan palkata tassut kokonaan keinun päällä ja vapauttaa esim. kolahduksesta.

Sydämensä särkenyt Mei Dan Miele "Voitto"
Lopuksi treenattiin verkkokepeille lähetystä putkelta ja se sujuikin hyvin. Kulmia ei vielä vaihdeltu, joten sisään menokepeille oli todella selkeä putkesta. Ensi viikolla on vielä kertauskerta 17. päivä ilmoitin Mannan 2h tehokurssille missä treenataan putkikulmia. Seuraavat vakitreenit ovatkin vasta sitten toukokuussa, kun alkaa alkeisjatko ja aletaan opettaa vähän emännällekin miten siellä radalla pitäisi ohjata koiraa.

Jotta jutut ei loppuisi tähän niin vielä pari. Tiistaina oli jo toisen kerran Maariassa shelttitreffit. Paikalla oli vanhoja tuttuja sekä muutama uusi kasvo. Komean Voitto-shelttin mielestä Manna oli ihaninta mitä maa voi päällään kantaa, mutta valitettavasti tunne ei ollut molemmin puoleinen. Voitto parka. ;)



Nyt täytyy yrittää päivitellä useammin. Eihän kukaan jaksa lukea tällaisia kilometrin pituisia sepustuksia!

Nemi nukkuu vaarallisessa paikassa, kun emäntä vaan kirjoittaa ja kirjoittaa.